Cum citim contorul electric

Vreau sa vă vin în ajutor cu sugestii de cum să citim contorul electric. Din păcate, încă avem mai multe tipuri de contoare electrice: exemplul clasic, contor pe inducție monofazic 5CM4UD Fig. 1 cu 5 cifre întregi și o virgula (marcată într-un mic chenar roșu): se vor citi doar primele 5 cifre lăsând cifra din chenar deoparte. Indexul afisat 15 kWh (ignorăm cifra din chenarul roșu).

Contorul T2CA Fig. 2 cu 6 cifre întregi fără zecimală, citirea se face citind toate numerele: exemplu, indexul afisat 56 kWh.

Contorul electronic CSM (Contor Static Monofazat) Fig. 3: la acest tip de contor avem trebuie să distingem 2 situații: sunt 7 cifre întregi, însă după o întrerupere de curent, o sa apară 2 zecimale (o virgulă), iar cifrele după virgulă nu sunt luate in considerare. Codul înscris pe partea stângă sus, 1.8.0. . Sunt situații în care acest contor poate fi programat în tarif Zi/NO (1.8.1. – noapte, 1.8.2. – zi, 1.8.0. – energia totala, suma celor 2).

Fig. 3 – CSM

Contorul CST (Contor Static Trifazat) Fig. 4 unde vom citi indexul 1.8.0. . Aici avem pe afijat mai multe coduri: 2.8.0 (energia exportată), 3.8.0. (energia reactivă), 4.8.0. (energia reactiv-capacitivă). Aceste cadrane nu se vor citi cu scopul de transmitere (index AUTO).

Când vorbim de energia exportată, distingem cazul când avem panouri fotovoltaice și negociem un tarif cu furnizorul de energie electrică, caz în care se v-a citi și acel cadran.

Dacă aveti un alt tip de contor în afara celor detaliate, va rog să lăsați sugestia în secțiunea de comentarii și voi trata și acel tip de contor prezentat.

Fig. 4 – CST

contor electric, bcc electric, dosar interioare

Dosar de interioare

Bine ați venit pe pagina unde vorbim despre Dosarul de interioare.

Acest document se impune după ce locuința a fost construită (e singura situație unde se solicită acest document). Pe perioada realizării construcției, furnizorul v-a livrat energie electrică la un tarif destul de mare (tarif D in 3 cadrane – putere activă, putere reactivă și reactiv capacitivă). Acest dosar are ca scop mutarea de la un preț de organizare de șantier la un tarif CA (casnic) mult mai mic (se va factura doar energia activa EA).

Dosarul de interioare se va depune de către firma care a executat întreaga lucrare sau firma care a executat instalația electrică și va include planul locuinței, schema electrică, date despre execuția lucrării, coeficientul de simultaneitate și verificarea prizei de pământ care să respecte forma și valoarea definită de normativul i7 în vigoare.

Clientul final, persoană fizică nu poate întocmi și trimite acest dosar deoarece nu va fi luat în considerare. E nevoie de firma care a executat lucrarea de instalație electrică.

Având în vedere complexitatea întocmirii acestui dosar, firma B.C.C. Electric vă stă la dispoziție pentru consultanță în alcătuirea corectă a dosarului evitând erori ce pot duce la respingerea acestuia.

Deoarece domeniul electric e foarte complex și divers, nu încercați nimic acasă fără un specialist autorizat pe domeniu. Experimentele, total nedorite, sunt adesea periculoase și se pot solda cu situații dramatice, chiar pierderea vieții. Apelați numai la firme autorizate.

Dispozitive SMART

Astăzi, tot mai mult, lucrurile care ne înconjoară, au în componența lor sisteme menite să ne facă viața mai ușoară: idiologia SMART încorporată.

Ce înseamnă asta? le putem controla foarte ușor de pe telefon (necesar, telefonul trebuie să fie SMART).

De la becul din cameră la cafetiera din bucătărie și toate acestea printr-o simplă apăsare de buton direct din telefon. Toate sunt posibile acum datorită avansului tehnologic uimitor.

Conform unei zicale vechi: Sky is the limit!

Buletin de verificare instalație de protecție

Buletinul de verificare a instalației de protecție, pe scurt buletin PRAM a fost reglementat de ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare a Energiei) Ord. 24/20 iulie 2007, articolul 1, specifică faptul că regulamentul pentru atestarea operatorilor economici care verifica instalații electrice precum și pentru cei care proiectează și execută instalații din sistemul electroenergetic, este aprobat si prevazut in anexa care face parte din acest ordin.

DGPSI 004, articolul 20, 93, 94 ORDIN Nr. 108 din 1 august 2001 pentru aprobarea Dispozițiilor generale privind reducerea riscurilor de incendiu generate de descărcări electrostatice – D.G.P.S.I.-004 EMITENT: MINISTERUL DE INTERNE publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 597 din 24 septembrie 2001;

-HG 1146/2006 Anexa 1, pct. 3.3.16.2 – Verificarea și certificarea PRAM, avizul instalației electrice – “Instalațiile sau echipamentele de muncă electrice trebuie să fie verificate la recepție, înainte de punerea în funcțiune și apoi periodic în exploatare, precum și după fiecare reparație sau modificare, fiind interzisă punerea sub tensiune a instalației, utilajului sau echipamentului care nu a corespuns la una dintre aceste verificări și pct.

3.3.18 – Mijloacele și echipamentele electrice de protecție trebuie să fie verificate, în conformitate cu prevederile reglementărilor și regulilor tehnice aplicabile, înainte de utilizare, la punerea în funcțiune, după reparații sau modificări și apoi periodic (în exploatare);

Înlocuire tablou electric rezidențial/industrial

Protecția primordiala în exploatarea instalației electrice o reprezintă tabloul electric.

El vine echipat cu elemente de protecție (disjunctoare, magnetotermice, etc) în funcție de instalația de protejat.

B.C.C. ELECTRIC proiectează/execută tablouri industriale/rezidențiale cu o garanție a lucrării de cel puțin 10 ani (evident, cu respectarea instrucțiunilor de exploatare).

Tablouri de automatizări

bcc-electric, automatizari,
Automatizare prin PLC (Programmable Logic Control)

De la un simplu bec făcut să ruleze în mod automat (aprins/stins) în funcție de necesitate (aprins pe timp de noapte, stins pe timp de zi) până la automatizari complexe (ventilatoare pornite/oprite în funcție de temperatură unei hale), compania B.C.C. Electric poate oferi consultanță și suport în creearea de soluții pt nevoia oricarei automatizări.

Pompe pentru fântâni realizate să umple un bazin cu apă atunci când acesta e aproape golit și multe alte aplicații de acest fel.

Vă stăm la dispoziție.