Buna sa va fie inima! Astazi as vrea sa va vorbesc despre schema electrica cap – scara: ce este si de ce avem nevoie de el.
Ca sa incepem, conexiunea electrica „Cap – scara” este o legatura pe partea de circuit de iluminat folosita adesea la baza/capatul unei scari.
La inceputul unor scari, apasam pe intrerupator, se aprinde becul, iar la atingerea culmii scarilor, de pe alt buton, stingem becul care ne-a luminat parcursul. Deci este o schema electrica pt actionarea unui bec sau a mai multor becuri, de pe aceelasi circuit cu actionare (aprins/stins) din doua locuri diferite.
Nu as sti sa va fac o istorie asupra acestei scheme electrice, cine a inventat-o, insa beneficiile ei sunt extrem de importante.

Fig. 1 Conexiunea electrica cap – scara
Tot mai des, am intalnit oameni care apeleaza la aceasta schema electrica in dormitor: aprindem lumina la intrare in camera si il vom stinge din lateralul patului, o idee buna, nu e asa?
Daca aceasta idee vrem sa o facem pt ambele parti ale patului, intre cele doua capat – scara vom introduce un intrerupator capat – cruce, astfel lampa va putea fi aprinsa din 3 locuri distincte.

Fig. 2 Cap-scara – cap – cruce
Echipa celor de la Finder, au realizat aceasta schema extrem de sugestiva in ce priveste conexiunea. Intotdeauna, daca vrem sa facem un circuit cu aprindere din mai multe locuri: intotdeauna primul si ultimul intrerupator este obligatoriu cap – scara, iar celelalte intrerupatoare ramase (consideram ca vrem sa apindem un bec din 4 locuri) vor fi cap-cruce.
Pentru un test, am realizat un videoclip având 2 butoane cap-scară și 4 butoane cap-cruce (din imaginea alăturată, primul și ultimul întrerupător sunt cap-scară, iar cele 4 rămase între sunt cap-cruce) realizând astfel aprinderea unui bec din 6 locuri. Butoanele folosite au fost marca GEWISS, implicit și rama suport.

Fig. 3 placă test cap-scară-cap-cruce-capscară
Am realizat și un mic videoclip privind funcționarea schemei electrice realizate.
F sugestiv
ApreciazăApreciază