Schema electrica cap – scara

Buna sa va fie inima! Astazi as vrea sa va vorbesc despre schema electrica cap – scara: ce este si de ce avem nevoie de el.

Ca sa incepem, conexiunea electrica „Cap – scara” este o legatura pe partea de circuit de iluminat folosita adesea la baza/capatul unei scari.

La inceputul unor scari, apasam pe intrerupator, se aprinde becul, iar la atingerea culmii scarilor, de pe alt buton, stingem becul care ne-a luminat parcursul. Deci este o schema electrica pt actionarea unui bec sau a mai multor becuri, de pe aceelasi circuit cu actionare (aprins/stins) din doua locuri diferite.

Nu as sti sa va fac o istorie asupra acestei scheme electrice, cine a inventat-o, insa beneficiile ei sunt extrem de importante.

Fig. 1 Conexiunea electrica cap – scara

Tot mai des, am intalnit oameni care apeleaza la aceasta schema electrica in dormitor: aprindem lumina la intrare in camera si il vom stinge din lateralul patului, o idee buna, nu e asa?

Daca aceasta idee vrem sa o facem pt ambele parti ale patului, intre cele doua capat – scara vom introduce un intrerupator capat – cruce, astfel lampa va putea fi aprinsa din 3 locuri distincte.

Fig. 2 Cap-scara – cap – cruce

Echipa celor de la Finder, au realizat aceasta schema extrem de sugestiva in ce priveste conexiunea. Intotdeauna, daca vrem sa facem un circuit cu aprindere din mai multe locuri: intotdeauna primul si ultimul intrerupator este obligatoriu cap – scara, iar celelalte intrerupatoare ramase (consideram ca vrem sa apindem un bec din 4 locuri) vor fi cap-cruce.

Pentru un test, am realizat un videoclip având 2 butoane cap-scară și 4 butoane cap-cruce (din imaginea alăturată, primul și ultimul întrerupător sunt cap-scară, iar cele 4 rămase între sunt cap-cruce) realizând astfel aprinderea unui bec din 6 locuri. Butoanele folosite au fost marca GEWISS, implicit și rama suport.

Fig. 3 placă test cap-scară-cap-cruce-capscară

Am realizat și un mic videoclip privind funcționarea schemei electrice realizate.

Publicitate

Publicat de bcc-electric-automatizari

Firma autorizata ANRE de Proiectare/verificare/executie instalatii electrice de joasa tensiune, Decizie 16273/08.2020

Un gând despre „Schema electrica cap – scara

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: