Prelungitorul electric – inamicul ascuns

Buna sa va fie inima. Doresc sa va vorbesc in cele ce urmeaza despre prelungitorul electric – un prieten si dusman…in functie de modalitatea de utilizare. Voi aborda cateva argumente legate de utilizarea prelungitorului.

Il putem folosii la calculatorul de tip „desktop” deoarece putem introduce in el si unitatea centrala si monitorul si imprimanta si ce mai avem nevoie. Un obiect foarte de ajutor in acest caz, insa situatia se va schimba dramatic daca il vom folosii in cazul aparatelor de forta cum ar fi…cuptor de microunde, boiler electric, masina de spalat, aragaz electric…aici problema se schimba si dintro data, prietenul devine inamic…deoarece conductorul utilizat are in componenta un cablu destul de slab dimensionat (sectiune 1 – care poate duce doar 1kWh in utilizare sigura) si nu o sa aiba puterea de a duce consumul acestor aparate.

Care este riscul folosirii prelungitorul pentru acesti consumatori de forta? foarte simplu: se va topi si va provoca un scurt-circuit ducand la declansarea protectiei si implicit un miros de ars. De aici se pot intampla tot felul de necazuri,ma refer implicit la siuatii de incendiu..de aceea, evitati sa folositi prelungitoarele pentru alimentarea circuitelor de forta.

Cum ne putem da seama care este un circuit de forta? cel mai simplu mod este sa cercetam puterea instalata pe consumator in kWh, tot ce depaseste 2 kWh se va incadra la circuit de forta care are nevoie de priza dedicata adica sa aiba siguranta ei in tabloul electric si nimic altceva pe acel circuit.

In acest fel, vom utiliza instalatia electrica din interiorul casei in mod responsabil si fara riscuri.

Am sa inchei acest articol sugerand importanta in exploatare a instalatiei electrice cu multa precautie, iar prelungitorul pentru un aparat de forta devine periculos si poate avea urmari tragice.

Fig.1 – prelungitorul electric

In dorinta de a efectua modificari in instalatia electrica rezidentiala, apelati intotdeauna la personal calificat si autorizat, nu incercati niciodata sa faceti asta in regie proprie atata timp cat nu aveti calificarea necesara.

Lasă un comentariu

Descoperă mai multe la Servicii electrice

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura