Contactorul electric

Buna sa va fie inima, doresc sa vorbim azi despre o componenta extrem de importanta din automatizarile industriale/rezidentiale.

Este o componenta alcatuita din doua parti: partea de forta si partea de comanda. Ca sa va dau un exemplu in care voi oglindi modul de utilizare: in cazul in care avem de facut un sistem de iluminat stradal cu multe lampi, puterea instalata poate depasii 5 sau pana la 10 kWh si asta ne impiedica sa realizam aprinderea prin intermediul unui simplu intrerupator, acest lucru nu e posibil fara contactor.

Fig. 1 – contactorul electric

Conductorii de alimentare a lampilor intra prin partea de forta notate cu 1, 3, 5 pe partea de intrare si 2, 4 si 6 pe partea de iesire. Dupa cum se observa din Fig.1 (este un contactor de tip Schneider Electric), pe parteza de comanda avem notate bobina A1 si A2 (aici se va insera elementul de pornire alimentare prin contactor), iar contactele 13 si 14 NC (NO – normal Open – normal deschis) si 21 si 22 NO (Normal Inchis). Prin intermediul acestor contacte, putem realiza semnalizarea pe usa tabloului prin intermediul unor lampi: de culoare verde pentru Normal deschis smnalizand ca avem circuite functionale si cu rosu daca apare o avarie.

Mai sus am deschis o varianta de utilizare a acestui contactor, ele pot varia si pot fi mult mai diverse in functie de ce dorim sa automatizam.

Alte automatizaripot ijclude utilizarea de relee de protectie: adaugam un releu daca lipseste o faza sau doua faze sunt rasucite si atunci sa facem o automatizare care sa impiedice pornirea unui motor (aceasta protectie este necesara pt protejarea motorului).

Lista automatizarilor care sa includa un contactor, as indrazni sa spun ca este nesfarsita.

Orice lucru din domeniul electric oricat de simplu ar parea, trebuie executat de un personal calificat si autorizat, NU INCERCATI NICIODATA SINGURI ACASA! Risc de electrocutare si provocare de daune in instalatia proprie.

contor electric, bcc electric, dosar interioare

Lasă un comentariu

Descoperă mai multe la Servicii electrice

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura