Iluminare cu o banda LED

Buna sa va fie inima! Probabil va confruntati si voi cu situatia in care, in bucatarie, deasupra ghiuvetei, neavand o lampa, sa ne lovim de lipsa luminii si sa apara mereu o umbra ciudata cand ne apucam de spalat vase…

Am facut un proiect cu o banda de LED montata sub dulapul suspendat deasupra de ghiuveta cu aprindere pe intrerupator. Nu mai exista acea umbra, acum s-a realizat o luminozitate puternica…asa de puternica in cat…pot sa observ ca nu am spalat bine vasele. :))

Pt a realiza un astfel de proiect, avem nevoie de urmatoarele: o banda LED – Fig. 1- de 5 metri (eu am folosit una de culoare alb-rece, 5000 grade Celsius – luminozitate aproximativ 430 LM/metru), o sursa de 12V sa alimentam banda, un intrerupator simplu, conductor de 1.5, cam 5 metri si o doza in care am pus sursa de alimentare a benzii de LED.

Fig.1 – banda LED

Am luat alimentarea pt sursa de la o doza de lumina din apropiere, alimentand banda de LED. Cu un multimetru am masurat si reglat sursa precis pe 12 V (sursa – Fig.2, ar fi furnizat 12 spre 13 Volti) dupa care am luat doua conductoare de la iesirea de pe sursa si le-am dus spre banda. Am inseriat un intrerupator – Fig. 3 – pt a avea controlul aprinderi/stingerii benzii. Ea se poate realiza si prin intermediul unui senzor de lumina- in acest caz ar trebuii sa tragem doua fire in plus (faza-nul pentru alimentarea senzorului, trase in paralel cu aprinderea benzii).

Fig.2 – sursa alimentare banda LED de 12 V

Fig. 3 intrerupator simplu PT de 230 V

Rezultatul va fi uimitor, o zona foarte bine iluminata, un proiect casnic care merita toti banii!

Orice interventie in istalatia electrica casnica sa se realizeze de un personal autorizat si calificat in domeniu, nu faceti asta singuri acasa, pot rezulta vatamari si accidente grave! Apeleaza intotdeauna la specialisti!

Lasă un comentariu

Descoperă mai multe la Servicii electrice

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura